Когато е налице някаква обществена промяна, борба за демокрация, революция,  в

...
Когато е налице някаква обществена промяна, борба за демокрация, революция,  в
Коментари Харесай

Яница Петкова: Сектор Младеж изостава като приоритет на националната политика

Когато е налице някаква обществена смяна, битка за народна власт, гражданска война,  в който и да е исторически интервал, то тя не се реализира от възрастни хора, а от някаква недоволна юноша. Нека не забравяме младежите и да не се сещаме за тях единствено когато приказваме за чалга просвета, ликвидиране и насилия. За това прикани в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " социологът от " Галъп интернешънъл " Яница Петкова.

Тя посочи, че националната политика за младежта се ръководи посредством Националната тактика за младежта. В България обаче има направена нова такава за интервал от 2021 до 2030 година, само че три следващи къси работещи национални събрания не съумяха да я включат в дневния си ред и да я одобряват: " Това демонстрира какво е отношението към бранш “Младеж " - той изостава като приоритет на националната ни политика ".

Социологът разказа какво е отношението на страната към младежкия бранш у нас: " Ресор " Младеж " се намира при Министерството на младежта и спорта. Трябва да се организира необятен публичен спор по въпроса. Преди години, мястото на " Младежта " в нашата страна беше при образованието и науката. Не споделям, че би трябвало да е там, само че сигурно би трябвало да се организира спор по въпроса. Самите младежи, посредством техните организации упорстват да има настрана министерство, в това число и обособена парламентарна комисия, която се занимава с тези въпроси. Не знам дали страната може да си разреши да отдели запас, надлежно потенциал в тази тенденция. Но сигурно настоящото положение демонстрира съществено неглижиране на младежката политика, това доста постоянно не е недоумение, съгласно мен тя е неглижирана, тъй като самите ръководещи не я припознават като значима и не схващат нейните цели ", разяснява още Яница Петкова.

Според нея младежта не е уязвима група в обществото: " Те са неопитни, нямат потенциал в доста случаи, обществен капитал, липсва им опит, обаче това също по този начин е групата в обществото, която е обвързвана с най-голяма динамичност и с публично възобновяване и смяна ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР